Ke Udara

{{nowplay.song.artist}}

{{nowplay.song.track}}

Ke Udara

GEGAR

Permata Pantai Timur

Segmen Terkini

{{currentshow.name}}

{{currentshow.description}}

Segmen Terkini

GEGAR

Permata Pantai Timur

{{nowplay.song.artist}} Album Art Ke Udara

{{nowplay.song.track}}

{{nowplay.song.artist}}

Album Art Ke Udara

GEGAR

Permata Pantai Timur

{{currentshow.name}} {{currentshow.name}} Segmen Terkini

{{currentshow.name}}

{{currentshow.description}}

HITZ Segmen Terkini

GEGAR

Permata Pantai Timur

Makan Di Mana?

5 Makanan Istimewa Ni Cuma Ada Di Negeri-Negeri Tertentu Je

Korang pernah rasa yang mana?

Kredit gambar utama: Shutterstock

 

Malaysia ni memang terkenal dengan berbagai makanan yang sedap, sebahagiannya diambil daripada negara jiran seperti Thailand dan Indonesia. Sebahagian yang lain memang asal usulnya daripada negara kita.

 

Ada antara makanan yang hanya boleh didapati di negeri-negeri tertentu je dalam Malaysia dan sangat sukar ditemui di negeri lain. Antaranya 5 makanan ini. Siapa yang pernah rasa kesemuanya? Yang mana satu korang paling suka?

 

#1 Pulut Ayam

5 makanan istimewa ni cuma ada di negeri-negeri tertentu je

Kredit: Shutterstock

 

Makanan ni cukup popular di Thailand dan sukar didapati di negeri lain selain Perlis dan Kedah. Nampak simple, hanya pulut dimakan dengan ayam goreng bersama sos Thai tetapi hidangan ini cukup terkenal. Pendek kata tak sempurna trip ke Utara kalau tak rasa pulut ayam.

 

#2 Nasi Ulam

5 makanan istimewa ni cuma ada di negeri-negeri tertentu je

Kredit: Kuali.com

 

Berbeza daripada nasi kerabu. Nasi ini dicampur dengan berbagai sayuran mentah termasuk bunga kantan, cili pagi dan timun dan dimasak bersama kerisik. Nasi ini dimakan bersama lauk pauk seperti ayam masak merah, ikan goreng atau rendang daging.

 

#3 Asam Rong

5 makanan istimewa ni cuma ada di negeri-negeri tertentu je

Kredit: @HanieBunnyRB/Flick

 

Perkataan asam rong itu sendiri berasal daripada perkataan isi rong atau bahagian isi buah. Makanan ini terkenal di kalangan orang Jerantut, Pahang. Asam rong pada asalnya diperbuat daripada buah perah tetapi kini diubah suai menggunakan biji getah. Perkataan asam pula disebabkan makanan ini diperam berbulan-bulan untuk memberikan rasa pahit lemak dan sedap dibuat gulai ikan atau dimakan begitu sahaja.

 

#4 Nasi Kebuli

5 makanan istimewa ni cuma ada di negeri-negeri tertentu je

Kredit: Shutterstock

 

Satu lagi makanan Pahang yang dikatakan berasal dari Kuala Lipis dan dikatakan sebagai hidangan DiRaja. Nasi ini dimasak dengan minyak kelapa, kismis dan beberapa bahan lain dan dimakan bersama ayam.

 

#5 Botok-Botok

5 makanan istimewa ni cuma ada di negeri-negeri tertentu je

Kredit: Shutterstock

 

Dan kalau korang singgah ke Johor, korang bolehlah cuba hidangan yang berasal dari Jawa, botok-botok.  Untuk menyediakan makanan ini, ikan kebiasaannya tenggiri akan dibalut dengan berbagai jenis daun herba dan rempah ratus. Rasanya pula lemak manis, sedikit pahit dan pedas bergantung kepada rempah yang digunakan dan sangat enak dimakan bersama nasi panas.

 

 

Memang kecur air liur tengok gambar makanan ni kan? So, kalau korang bercadang nak travel cari makan, jangan lupa masukkan nama makanan ini dalam senarai ‘mesti cuba’. Dan untuk pastikan misi travel cari makan ni berjaya, korang boleh guna perkhidmatan Perdana Express. Tak perlu risau letih dan mengantuk, korang boleh travel dengan selesa.

 

Iya, Ekspres Perdana menyediakan ruang tempat duduk yang selesa, berpenghawa dingin dan korang boleh pilih tempat duduk seorang untuk sesetengah jenis bas. Ruang letak kaki pun besar.   

 

5 makanan istimewa ni cuma ada di negeri-negeri tertentu je

 

Ekspres Perdana menyediakan 10 trip harian dari Kota Bharu ke Kuala Lumpur. Bas ini turut mempunyai laluan ke Kota Bharu dari Alor Setar, Pulau Pinang, Ipoh, Kuantan, Melaka dan Johor Bahru.

 

So, apa tunggu lagi? Jomlah book segera. Korang juga boleh layari di sini dan di sini untuk info lanjut!

Filled Under :


*Kami mempunyai hak untuk memadamkan komen yang menyentuh sensitiviti/tidak bersesuaian.

Menarik

  • {{related.category}}

    {{related.name}}

     {{related.DocumentPublishFrom | date:"dd MMMM yyyy h:mma"}}