Ke Udara

{{nowplay.song.artist}}

{{nowplay.song.track}}

Ke Udara

GEGAR

Permata Pantai Timur

Segmen Terkini

{{currentshow.name}}

{{currentshow.description}}

Segmen Terkini

GEGAR

Permata Pantai Timur

{{nowplay.song.artist}} Album Art Ke Udara

{{nowplay.song.track}}

{{nowplay.song.artist}}

Album Art Ke Udara

GEGAR

Permata Pantai Timur

{{currentshow.name}} {{currentshow.name}} Segmen Terkini

{{currentshow.name}}

{{currentshow.description}}

HITZ Segmen Terkini

GEGAR

Permata Pantai Timur

Cerita Kedai Kopi

6 Resipi Masakan Kelantan, Kedah & Negeri Sembilan Untuk Peminat Makanan Pedas

Makanan mana satu yang jadi pilihan hati?
25 Sep 2021, 09:39 AM

6 resipi masakan kelantan, kedah & negeri sembilan untuk peminat makanan pedas

Kredit: Keluarga.my & Rasa.my

Anda hantu masakan pedas? Pastinya anda rasa ada yang tak kena je kalau sehari tak makan makanan pedas... Dah makan macam-macam, tapi tak puas. Orang yang seleranya suka makanan pedas memang unik sebab tak semua orang mampu makan makanan yang pedas, apatah lagi sampai habis! Hantu pedas memang hebat!

Tetapi pedas ni pun ada banyak jenis. Ada makanan pedas manis, ada pula pedas masin, pedas masam dan pedas berapi. Selera setiap orang kan tak sama. Buat para penggemar masakan pedas, apa kata anda cuba beberapa resipi masakan pedas ni dari Kelantan, Kedah, dan Negeri Sembilan:

#1 Kelantan 

Walaupun masakan khas Kelantan antara yang digemari ramai, kebanyakan orang Kelantan sendiri tak makan pedas sangat sebab rata-ratanya makanan yang manis, jadi resipi Singgang Daging/Tulang Kelantan dan Asam Pedas Kuning Kelantan ni bolehlah dikira antara menu yang pedas.

Untuk hantu pedas yang suka ekstra pedas, anda boleh letak cili banyak sikit ikut selera ataupun makan dengan sambal lada dan apa jua sambal yang sesuai kalau nak up lagi rasa pedas tu.

Singgang Daging/Tulang Kelantan

Asam Pedas Kuning Kelantan

#2 Kedah

Sebut je makanan utara, confirm anda semua akan terfikir tentang menunya yang amat terkenal di seluruh negara, contohnya macam laksa kedah dan sambal belacan. Kita semua dah sedia maklum yang sambal belacan memang pedas, tapi asam pedas keladi pula macam mana? Walaupun ia biasanya tak berapa pedas sebab guna cili kering sikit, anda boleh je letak cili mengikut selera.

Sambal Belacan Kedah Alor Ibus

Asam Pedas Keladi

#3 Negeri Sembilan

Masakan Negeri Sembilan tak dinafikan lagi ialah juara kepada segala makanan pedas sebab banyak masakan pedas yang berasal dari negeri ni. Rendang cili padi dan masak lemak cili padi ni sememangnya wajib dicuba semua hantu makanan pedas.

Tak kiralah anda gunakan bahan ayam, daging, bahkan kerang sekalipun, masakan jenis rendang cili padi dan masak lemak ni memang tip-top!

Rendang Cili Padi

Masak Lemak Cili Padi

Belilah Bahan-Bahan Masakan Segar Melalui HappyFresh! 

Hmm, sedapnya! Memang terliur tengok. Anda pula macam mana? Takkan nak tengok je? Jomlah cuba mana-mana resipi ni! Lepas dah cuba, bagi tahu kami mana satu makanan ni yang paling anda suka!  

Oh ya, kami ada berita baik buat anda semua yang tinggal di Kelantan, Kedah, dan Seremban: khidmat beli-belah dalam talian aplikasi HappyFresh kini dah ada di ketiga-tiga lokasi ni! Bolehlah anda dapatkan bahan-bahan masakan yang diperlukan untuk masak mana-mana resipi ni!

6 resipi masakan kelantan, kedah & negeri sembilan untuk peminat makanan pedas
Kredit: HappyFresh

Tak biasa nak beli barangan dapur dalam talian? Risau barang lambat sampai? Takut barang yang dipesan tak sesegar yang diharapkan? Jangan risau!

Aplikasi HappyFresh ni memang menjimatkan masa, wang, dan tenaga; sebab anda tak perlu bersusah-payah nak keluar drive, cari parking, bersesak-sesak dengan ramai pelanggan lain, dan beratur panjang!

6 resipi masakan kelantan, kedah & negeri sembilan untuk peminat makanan pedas

Kredit: HappyFresh

Yang paling menarik, apa jua barangan yang anda perlukan akan dipilih dengan teliti oleh personal shopper HappyFresh bagi memastikan barangan yang dipesan segar dan berkualiti tinggi! Mereka akan telefon anda mengenai pesanan anda dan akan memberi beberapa cadangan yang bersesuaian sekiranya barangan yang diingini kehabisan stok.

Harga barang yang dibeli dalam talian sama je tau dengan yang di kedai! Penghantaran pula fleksibel dan anda boleh pilih ikut masa yang anda nak. Buat pembayaran dengan selamat melalui kad kredit atau debit, DuitNow, atau e-Dompet iaitu Boost dan GrabPay!

6 resipi masakan kelantan, kedah & negeri sembilan untuk peminat makanan pedas

Kredit: HappyFresh

Dengan setiap pembelian, anda bakal menerima loyalty points dan nikmati promosi eksklusif, kos penghantaran yang murah, dan juga Ganjaran HappyFresh yang boleh ditebus! Untuk info lanjut, anda boleh layari laman Facebook HappyFreshMY atau web HappyFresh.my.

Apa tunggu lagi? Jangan ketinggalan dan muat turun aplikasi HappyFresh segera di App Store atau Google Play!

Filled Under :


*Kami mempunyai hak untuk memadamkan komen yang menyentuh sensitiviti/tidak bersesuaian.

Menarik

  • {{related.category}}

    {{related.name}}

     {{related.DocumentPublishFrom | date:"dd MMMM yyyy h:mma"}}